Canapeaua de la origini si pana in prezent
canapea-chesterfield-alb-2-2o

Canapeaua de la origini si pana in prezent

Canapeaua este mai mult decat o piesa de mobilier, este un simbol al confortului. Pe canapea ne petrecem timpul atat de unul singur cat si cu familia. Ea este refugiul nostru cand ajungem acasa dupa o zi lunga.

Canapeaua este cunoscuta inca din antichitate. Romanii si grecii studiau mult despre filozofie, arhitectura, inginerie, educatie civica, relaxandu-se apoi pe piatra, bronz sau lemn. In Grecia Antica – kliné era utilizata pentru a lua masa fiind precursoarea canapelei – Récamier – un pat pentru siesta.

220px-Forngrekisk_vilsoffa_(ur_Nordisk_familjebok)

In Roma Clasica, canapeaua se gasea in bucatarie fiind cunoscuta cu numele de triclinium.

250px-Zaragoza_-_Museo_-_Triclinio_de_la_calle_Añón_02

In perioada medievala existau camere comune, in care se adunau familii intregi, angajati, oaspeti, care luau loc pe banci din lemn. Pentru biserica prea mult confort nu permitea comuniunea cu divinitatea.

1280px-Barley_Hall_1-1024x768

Cu timpul, canapelele au devenit sobre si dotate cu structura de lemn, acoperite cu tapiterie foarte luxoasa. Tapiteria a devenit un accesoriu in design-ul interior spre sfarsitul perioadei elisabetiene 1558-1603 in Anglia, comertul cu tapiterie fiind cuplat cu comertul de draperii, covoare, lenjerii de pat.

110px-N°0352_canapé_'Amand'_réalisé_par_les_Ateliers_Allot_Frères

Lordul Chesterfield a fost un inovator, creand o piesa de mobilier pe care sa se aseze impreuna mai multe persoane  – o canapea care si astazi ii poarta numele. Canapeaua Chesterfield are un design clasic, care dainuie si astazi, dar cu originea in perioada de restaurare din Anglia. El este lordul care adresa musafirilor sai invitatia: nu doriti sa luati loc?

220px-Philip_Stanhope_4th_Earl_of_Chesterfield-1

chesterfield

Faimosul chaise longue al lui Ludovic al XIV lea era practic o canapea de zi, palatul Versailles fiind epicentrul european al modei in domeniul mobilierului.

Louis-XIV-and-Louis-XV-1024x805

Modernismul a produs o schimbare puternica in care sculpturile delicate de animale si aripi de inger au fost inlocuite cu tiparul geometric, culori monocromatice si linii drepte. Totodata s-au dezvoltat materiale moderne cum ar fi: placajul laminat, materialul plastic, fibra de sticla, etc.

canapea-concept-2o

Canapeaua a avut o lunga istorie, astazi insemnand ca esti acasa, ca esti in siguranta, cu alte cuvinte va puteti relaxa alaturi de cei dragi, vizualizand un film placut sau conversand.

www.builddirect.com